jiska

Foto: Wouter Maeckelberghe


Jiska Lambrecht (°1997) is een Vlaamsse violiste. Na studies bij Olga Zolotareva volgde ze vanaf 2013 les bij Jolente De Maeyer en bij Natasha Boyarsky (Londen), ondersteund door een topcultuurstatuut. Na haar bacheloropleiding aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen behaalde ze haar master viool solo aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen bij Barnabás Kelemen met grootste onderscheiding. Momenteel vervolmaakt ze zich in Zürich bij Ilya Gringolts (Zürcher Hochschule der Künste). Ze studeert er ook barokviool bij Monika Baer.

Jiska volgde masterclasses en lessen bij Lutsia Ibragimova, Svetlana Makarova, Kristóf Baráti, Erik Schumann, Eszter Perényi, Gordan Nikolic, Mikhail Ovrutsky, Johannes Moser, Jonathan Aner, Walter S Reiter e.a. en is laureate van diverse wedstrijden. Ze werkte samen met hedendaagse componisten zoals Jörg Widmann, Michael Jarrell, Yinam Leef en Mathias Coppens.

Ze is actief in verschillende kamermuziekformaties en nam recent het Korngold sextet op o.l.v. Anna Gebert. Jiska vormt een muzikaal duo met de Italiaanse pianist Marco Sanna en richtte samen met de Nederlandse celliste Iedje van Wees het ‘Duo Misia’ op. In januari 2021 speelde Jiska samen met het Gringolts Quartet op het Mizmorim Festival in Basel.

Jiska werd geselecteerd voor het International Bartók Seminar, Aurora Old Ox Music Festival, Hirschmann Meisterkurs Europe 2021 en het Festival Academy Budapest, waar ze concerteerde met o.m. José Gallardo, Natalia Lomeiko, Maxim Rysanov, Razvan Popovici en de legendarische Shlomo Mintz. In 2021 speelde ze aan de zijde van István Várdai, Máté Szücs en Júlia Pusker op het Kaposfest Festival en was ze ook te gast op het Braunwald Festival. Sinds 2014 wordt ze jaarlijks uitgenodigd op het International Chamber Music Festival Arte Amanti.

In 2021 was ze concertmeester o.l.v. de Britse dirigent Howard Griffiths. Sinds 2019 is ze lid van BRYGGEN – Bruges Strings, een hedendaags strijkorkest gespecialiseerd in muziek uit Noord-Europa, Rusland en de Baltische Staten. Jiska werd ook geselecteerd voor deOrkestacademie o.l.v. Edo de Waart en voor het Europese ESTA Chamber Orchestra.


Ze concerteerde in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Hongarije, Malta en Rusland. Hoogtepunten tot nu toe waren optredens in Bozar, deSingel, Concertgebouw Brugge, Grand Hall en Solti Hall (Franz Liszt Academy Boedapest), Tonhalle (Zürich), Yehudi Menuhin Forum (Bern), Dom (Keulen) en het Europees Parlement (Straatsburg).

Jiska is dankbaar voor de steun van Stichting Robus (B), SWUK Vlaanderen vzw (B), Stiftung Lyra (CH), C. und A. Kupper-Stiftung (CH) en Geert und Lore Blanken-Schlemper-Stiftung (CH).

In 2022-2023 is Jiska ‘artiest in residentie’ van SWUK Vlaanderen vzw.Ze werd SWUK-laureaat in 2024.