MATHIAS COPPENS Mathias-Coppens studeert aan het conservatorium in Antwerpen bij Levente Kende voor piano en is afgestudeerd bij Wim Henderickx voor compositie (grote onderscheiding) en bij Joris Verdin voor orgel met het orgelconcerto van F. Poulenc (summa cum laude). In de jaren 2000, 2001 en 2002 werd hij laureaat van de Aquarius compositiewedstrijd. In het jaar 2004 behaalde hij met “Consummatum est” een tweede prijs op de Action Classics compositiewedstrijd en werd hij geselecteerd voor de YO(ung) TA(lented) M(usician) die jonge muzikanten zou steunen in de toekomst. In 2005 gaf de YOTAM-organisatie hem de opdracht voor een orkestwerk: het stuk kreeg de naam ’s levens nevels mee en werd gecreëerd in de Bijloke door het VRO. Het werd nadien nog tweemaal in respectievelijk deSingel en het Lemmensinstituut uitgevoerd. Eerder had hij al op vraag van de Waregemse Cultuurraad een stuk geschreven voor pianosolo. Dit werk ,“Episoden”, speelde hij al op verschillende plaatsen in België. Het werk kreeg de prijs voor beste Belgische pianowerk na 1950 tijdens de EPTA-wedstrijd, waar het werd vertolkt door Stefanie Proot. In 2006 kreeg hij de opdracht van de Waregemse Muziekacademie om de opgelegde werkjes voor piano te schrijven. Het drieluik dat zo ontstond, is getiteld: “En de wind ruist rust uit…”

Verder behaalde hij op de Dexia Classics 1ste prijzen voor piano (95%), kamermuziek (92%) en orgel (92%). Samen met Sven Van De Voorde (klarinet), met wie hij een vast duo vormt en ook aan Dexia Classics deelnam, won hij ook de Ottoboni Kamermuziekwedstrijd. Eveneens verzorgde hij, samen met
Bart Vandenbogaerde (viool, concertmeester van deFilharmonie) en Jozefien Vanherpe (cello), het tweejaarlijkse concert van de Koning Boudewijnstichting. Voor zijn ijver en bedrijvigheid gedurende de afgelopen jaren werd hij door het Verdikeurmerk in het stadhuis van Brussel uitgeroepen tot Jonge Componist van het jaar 2006. De Kortrijk Brassband vroeg hem in 2007om een concerto te componeren voor brassband en althoorn. Dit concerto werd in de althoorn-pianotranscriptie in 2011 het  Orpheusinstituut gecrëeerd. Mathias werd ook geselecteerd om een werk voor solohoorn te schrijven voor het ensemble “I solisti del vento”. Dit werk, “Episoden II”, dat in samenwerking met beeldend kunstenares Kelly Dewilde ontstond, ging in première, gespeeld door Rik Vercruysse, tijdens het Musicadventure-festival voor hedendaagse muziek, jaargang 2007.

Hij was eerste laureaat van de Stephan de Jonghe-compositiewedstrijd voor pianosolo, jaargang 2008. Het stuk “Vijf Vreugdevisioenen” werd als plichtwerk gebruikt voor de pianowedstrijd. In 2009 schreef hij “De rust en de rivier” in opdracht van Wilfried Westerlinck en publiceerde “Koor en Stem” twee van zijn “Haiku’s”, geprezen door Vic Nees. Hij schreef in dezelfde periode een strijktrio in samenwerking met dansers en een choreografe van het HID. In 2010 ontvangt hij de “Jeugd en Muziek-prijs” Vlaanderen waardoor hij de kans krijgt om een ensemblestuk voor het Bl!ndman te schrijven en waardoor zijn eerste pianoconcerto in deSingel in première is gegaan met Mathias zelf aan de piano.

Mathias concerteerde al vaker als solist met orkest (o.a concerti van Mozart, Beethoven, Chopin en Gershwin). Tenslotte werd hij in 2011 de lauretaat van de Artos-muziekprijs.

Mathias Coppens volgt geregeld stages en masterclasses in binnen- en buitenland. Zo heeft hij ondermeer meermaals les gekregen van Christian Manen, eredocent compositie in de CNSM van Parijs, heden docent in de Schola Cantorum te Parijs en gewezen vriend van O. Messiaen.