Korneel-BernoletKORNEEL BERNOLET (*1989) profileert zich als klavecinist, muziektheoreticus en dirigent.  Op 19-jarige leeftijd maakte hij zijn internationaal debuut bij La Petite Bande (Sigiswald Kuijken), sindsdien concerteert hij ook regelmatig als solist of continuospeler bij onder meer Scherzi Musicali (Nicolas Achten), B’Rock en cantoLX (Frank Agsteribbe),  Octopus (Bart Van Reyn), de Mannheimer Hofkapelle (Florian Heyerick)... Als gerespecteerd continuïst realiseerde hij verscheidene radio-, tv- en cd-opnames met bovengenoemde ensembles voor de labels Klara, Musiq3, Mezzo, Accent, Ricercar, Alpha en Musique en Wallonie.

Als kamermusicus trad hij op met o.a. gambist Thomas Baeté, blokfluittrio Aquil'AlterA en sopraan  Anne Cambier; recent richtte hij zijn eigen kamermuziekformatie Le Quatuor Parisien op. Korneel was tot dusver te gast als solist  of ensemblespeler in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Groot-Britannië en Italië.  Na zijn pianostudies (bij Paul Clement) behaalde Korneel jaar na jaar de hoogste onderscheidingen aan het Koninklijk  Conservatorium van Antwerpen (Artesis Hogeschool), waar hij klavecimbel studeert in de klas van zijn mentor Ewald Demeyere.   Gedurende een jaar legde hij zich toe op de pianoforte, als autodidact bespeelt hij het orgel. Simultaan met zijn opleiding  schoolt hij zich bij in het historisch klavierspel aan het conservatorium van Amsterdam (NL), de Piccola Accademia di Montisi (I) en  de Académie Baroque de Lanvellec (F) bij eminente pedagogen en vertolkers waaronder Gustav Leonhardt, Menno van Delft,  Jesper Bøje Christensen, Frédérick Haas en Erwan Le Prado; met name de inzichten van Christophe Rousset oefenen een grote  invloed uit op zijn musiceren.

Het klavierspel van Korneel wordt gekenmerkt door het samengaan van een verfijnd en expressief  toucher met een rationele vertolking. Als geschoolde muziektheoreticus draagt hij een consequente toepassing van de historische  uitvoeringspraxis hoog in het vaandel.  Korneel is organist-titularis aan de Sint-Pieterskerk te Koksijde en leerkracht klavecimbel aan de academies van Veurne en Aalst.  Hij studeert directie bij Luc Anthonis en Geert Hendrix; in die hoedanigheid is hij sinds januari 2011 dirigent van het vermaarde  Brugse koor Vagantes Morborum. Hij volgde masterclasses orkestdirectie bij Daan Admiraal en Georg Grün, en fungeerde als dirigent of assistent-dirigent bij onder meer het Nederlands Blazers Ensemble, dans- en operaproducties aan het conservatorium  van Antwerpen, kamerkoor Helicon, barokorkest B’Rock en The Ghent Baroque Players.

Als student in de klas van Wim Henderickx  werd Korneel als componist meermaals internationaal bekroond: zijn werken werden gespeeld op concertpodia gaande van de  Benelux tot Japan en de Verenigde Staten van Amerika. In maart 2008 ontving hij een eerste prijs tijdens de ‘Dexia Classics’ wedstrijd; in november 2010 werd hem in Antwerpen de eerste ‘ARTos Muziekprijs’ toegekend voor bijzondere artistieke  verdiensten.

www.korneel.bernolet.com
www.lequatuorparisien.be

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video