Sopraan                                                                   

Profielfoto.jpg

Belgische sopraan Charlotte Schoeters groeide op in een muzikale familie. Op amper vijfjarige leeftijd volgde ze pianolessen bij haar grootmoeder. Al snel zette ze haar muzikale opleiding verder op de muziekschool van Deurne en volgde naast solfège en piano ook algemene verbale vorming, voordracht, drama, harmonie, saxofoon en moderne dans. De eerste kennismaking met klassiek solozang kwam er als lid van het meisjeskoor Scaldis Cantat o.l.v. Lieve Suys. Charlotte volgde ook musicalstages bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

Tijdens haar middelbare studies kwam ze in contact met het Internationaal Productiehuis voor Muziektheater Transparant waarmee ze verscheidene operastages deed tijdens de zomervakanties en muziektheater producties in binnen- en buitenland (België, Nederland, Frankrijk, Italië en Noorwegen).

Na het behalen van haar diploma middelbaar onderwijs aan het Koninklijk Atheneum van Mortsel, bleek haar ware roeping klassiek solozang te zijn en begon ze haar studie op het Fontys Conservatorium van Tilburg bij mezzosopraan Xenia Meijer. Als voorbereiding op deze hogere studies werd ze twee jaar lang gecoacht door sopraan Anne Cambier.

Tijdens haar Bachelor opleiding in Tilburg volgde Charlotte in België occasioneel privé zangles bij mezzosopraan Lucienne van Deyck. Via producties met het conservatorium van Tilburg kreeg Charlotte de kans optredens te verzorgen op verschillende Nederlandse podia waaronder de concertzaal van Tilburg, het muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven en het Muziekcentrum De Toonzaal in s’-Hertogenbosch. Zo vertolkte zij o.a. de rol van Lola in de opera Cavalleria Rusticana (P. Mascagni) en Eva uit het oratorium Die Schöpfung (J. Haydn).

Daarnaast volgde Charlotte masterclasses klassiek solozang bij Gavriel Lipkind, Charlotte Margiono, Nelly Miricioiu, Yvonne Naef, Margreet Honig en Vesselina Kasarova. Tijdens The International Summer Academy 2010 aan het Mozarteum te Salzburg (Oostenrijk) kreeg Charlotte les van Marjana Lipovšek en Alfred Burgstaller.

In september 2010 ging Charlotte, in het kader van een Erasmusuitwisseling, studeren aan de Hochschule für Musik in Basel (Zwitserland) bij Marcel Boone. In juli 2011 behaalde Charlotte haar bachelor diploma aan het Fontys Conservatorium van Tilburg met grootste onderscheiding.

In 2012 werd Charlotte, na audities, toegelaten tot de masteropleiding Master of Arts Vocal Faculty programme aan de Royal Academy of Music in London (UK) waar ze momenteel les volgt bij sopraan Lillian Watson en vocal coach James Baillieu. In oktober 2013 deed Charlotte succesvol auditie voor de Josephine Baker Trust, een organisatie die zich inzet voor het promoten van jonge talentvolle zangers. Charlotte treed regelmatig op tijdens de Kohn Foundation Bach Cantatas Series concerten o.l.v. Lian Ledingham. Onlangs behaalde Charlotte de eerste prijs tijdens de Joan Chissell Schumann Lieder Prize Competition 2014 en ontving ze de Michael Head Lied prijs tijdens de English Song Prizes Competition 2013 aan de Royal Academy of Music te Londen. In December 2013 werd Charlotte toegelaten tot de Royal Academy Opera opleiding die van start gaat in september 2014