TSeverens-Mathilde-27_513x768.jpgMathilde Wauters (29/12/1995) is geboren in Brugge in een muzikantenfamilie. Haar eerste stapjes in de harpwereld zette ze op 5-jarige leeftijd met haar zus Emma. Na deze introductie tot de harp volgde ze les aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge bij Eline Groslot. Op 15-jarige leeftijd werd ze toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Sophie Hallynck als jong talent. Ze behaalde er haar Masterdiploma met grootste onderscheiding in 2017. Vervolgens perfectioneerde Mathilde zich aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris in de klas van Isabelle Moretti, waar ze haar Masterdiploma behaalde met felicitaties van de jury. Mathilde vervolledigt haar opleiding bij de Orkestacademie van de Münchner Philharmoniker, waar ze musiceert onder leiding van Valery Gergiev en begeleiding van solo-harpiste Teresa Zimmermann. 

Mathilde was laureate van verschillende nationale en internationale wedstrijden, waaronder het internationale concours Félix Godefroid en de nationale wedstrijden Harpegio en Belfius Classics. Ze mocht eveneens een medaille ontvangen van de Unie van Belgische Componisten. 
In november 2013 behaalde Mathilde een 1ste prijs met unanimiteit van de jury in het Concours International Martine Géliot te Parijs/Fontainebleau.  
Op het prestigieuze 11e USA International Harp Competition in Bloomington behaalde zij in 2019, naast de Bronzen Medaille, ook de speciale prijs voor de beste uitvoering van het Concierto de Aranjuez in de finale. 
Mathilde wordt gesteund door de vzw SWUK, waar ze laureate is in 2022.  

Vanaf het seizoen 2022-2023 is Mathilde solo-harpiste bij het Residentieorkest te Den Haag. 
Orkestervaring deed ze reeds op in De Munt en het Schleswig-Holstein Festival Orchestra. Ook musiceert ze geregeld samen met het HERMESensemble voor hedendaagse muziek en I Justiniani. Mathilde is vaste gast bij het Arte Amanti festival en speelde recitals voor Camac, Middagconcerten Antwerpen (Young Masters) en de Kathedraalconcerten Brugge. 

In kamermuziekverband concerteert ze geregeld met haar zus Emma, met wie ze een harpduo vormt. Samen exploreren ze het duetrepertoire van John Thomas tot Karlheinz Stockhausen, en ze brachten deze programma’s onder andere in Bozar in Brussel en in het Concertgebouw Brugge.