Anneleen-LenaertsThe harmony that she produces touches everyone directly…, the music is hers like if she is talking. She doesn’t stress, as in the most virtuoso transitions as in the most delicate traits, she takes the time to make every note speak…

Dit fragment komt uit een artikel, geschreven na een optreden in Hongarije in het paleis van Gödöllö genaamd: 'Fidelio Lány Hárfával' - op 10 november 2004.

 

Liebestraum nr. 3 van Franz Lizt transcriptie voor harp: Anneleen Lenaerts

 

 

Met amper 22 jaar is Anneleen Lenaerts reeds één van de meest gelauwerde harpisten van haar generatie. Al vanaf jonge leeftijd kaapte zij een indrukwekkend aantal prijzen weg op internationale harpwedstrijden. Haar uitzonderlijk muzikaal talent bracht haar in een groot deel van Europa waar ze optrad in de meest prestigieuze concertzalen. Anneleens harpspel is gekend om haar kleurrijke en warme klank, perfecte timing en diepe muzikale expressie.


Anneleen kreeg haar harpopleiding van Lieve Robbroeckx en volgde master classes bij vele gerenommeerde harpisten o.m. bij Susann McDonald (USA), Germaine Lorenzini (Frankrijk), Suzanna Mildonian (België), Isabelle Moretti (Frankrijk), Marielle Nordmann (Frankrijk), Isabelle Perrin (Frankrijk), Erika Waardenburg (Nederland), David Watkins (Engeland), Edward Witsenburg (Nederland),.. Ze studeerde achtereenvolgens bij Jana Bouskova en Isabelle Perrin aan de Conservatoria van Brussel en Parijs en behaalde in 2008 haar Masterdiploma harp met de hoogste onderscheiding. Daarop vervolmaakte ze zich nog met de ‘Cours de perfectionnement’ aan de Ecole Normale de Musique in Parijs. Naast harp legt Anneleen zich ook toe op de studie van Muziekschriftuur. Ze studeerde aan het Brusselse Conservatorium al Harmonieleer bij Ann Kuppens en Contrapunt bij Kristin De Smedt en verdiept zich nu nog in Fuga. Gedurende 2008-2009 was zij assistente harp in het Koninklijk Conservatorium van Brussel.


Van bij het begin was het duidelijk dat Anneleen uitzonderlijk muzikaal talent had en al op zeer jonge leeftijd won zij een indrukwekkend aantal prijzen op internationale harpwedstrijden: ‘Concours International de Harpe Felix Godefroid’ (Namen 1997, 2000, 2003), ‘Concours International de Harpe et Orchestre’ (Vresse 2002), ‘International Harp Competition in Gödöllö’ (Hongarije 2003), ‘Josef Reinl Wettbewerb’ (Wenen 2004), ’USA International Harp Competiton’ (Bloomington, USA 2004), ‘Concurso Internacional de Arpa Arpista Ludovico’ (Spanje 2005) en in 2005 won zij de ‘Grand Prix International de Harpe Lily Laskine‘ (Frankrijk), één van de meest prestigieuze internationale harpwedstrijden. Ze behaalde er bovendien de prijzen voor de beste uitvoering van de Chaconne van Bach en van het opgelegde werk van Karol Beffa. In 2009 werd ze prijswinnaar van de 'Internationaler Musikwettbewerb der ARD München' en kaapte er ook de Publieksprijs weg.


Anneleen werd laureaat Axion Classics in 2002 en laureaat Jong Tenuto in 2001.
Voor haar verdienstelijke resultaten werd Anneleen meermaals bekroond. Zo reikte haar de Vlaamse regering in 2004 de YoTaM-beurs (Young Talented Musicians) uit. In 2006 werd aan Anneleen ‘le Prix Culturel International de la Jeunesse’ uitgereikt door de gouverneur van Basse et Haute Normandie en de culturele commissie van Lions Club Deauville. In 2007 werd aan haar de beurs van de Artistieke Stichting Mathilde E. Horlait-Dapsens toegekend en in 2008 ontving ze de prijs Lunssens en de prijs van Straelen voor haar opmerkelijke resultaten aan het conservatorium van Brussel. In 2010 werd Anneleen laureate van de 'Fondation d'entreprise Banque Populaire'.
Vanaf jonge leeftijd werd Anneleen uitgenodigd om te concerteren op de Europese harpsymposia van Amsterdam, Lyon en Cardiff, de Wereld Harp Congressen van Genève, Dublin en Amsterdam en op vele harpfestivals in het buitenland.


Op 14-jarige leeftijd speelde zij het Concerto van Karl Ditters von Dittersdorf met ‘Jeugd en Muziek Limburg’ in het Casino van Blankenberge.


Anneleen gaf solorecitals in België, Nederland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Oostenrijk, Spanje, Turkije, Polen, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Portugal waar ze geprezen werd voor haar uitzonderlijke muzikaliteit en virtuositeit. Ze was soliste bij befaamde orkesten in binnen- en buitenland o.m. bij Limburgs Symfonieorkest, deFilharmonie, L’orchestre de Chambre du Namurois, Orchestra Valerio Boldi, Arpista Ludovico Chamber Group, l’Ensemble de Basse Normandie, Het Vlaams Radio Orkest, Orchestra Akademik Baskent, Brussels Chamber Orchestra, Südböhmische Kammerphilharmonie, Mozarteum Orchester, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks.


Anneleen debuteerde in prestigieuze zalen zoals: The Royal Palace of Gödöllö (Hongarije 2004), Salle Gaveau (Parijs, 2006), Wigmore Hall (Londen, 2007, 2008), Grosses Festspielhaus (Salzburg, 2007), Rudolfinum (Praag, 2007), Paleis voor Schone Kunsten (Brussel, 2007), Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam, 2008), Millennium Centre (Cardiff, 2007),..


Ze gaf live interviews en concerten voor radiozenders in binnen-en buitenland, o.m. voor Radio Klara, Radio 1, Radio 2, BBC Radio 3 's 'In Tune', Bayerischer Rundfunk.


In kamermuziekverband concerteerde ze met Christel Rayneau in het ‘Ministère de la Marine’ in Parijs, met Giuseppe Nova in the ‘Giovani Virtuosi Dell’Arpa Series’ in Alba (Italië), met het 'Amedeo Modigliani Quartet', Clement Dufour, Florent Pujuila in Salle Gaveau in Parijs, met het 'Allegri String Quartet' in de Wigmore Hall in Londen en met ‘Quatuor Ebène’ in het Prinzregententheater in München. Meerdere malen was zij te gast op het Klara Festival en het Festival van Vlaanderen, zowel solo als in kamermuziekverband, o.m. met Piet van Bockstal.


Anneleen vormt een muzikaal duo met hoboïst Karel Schoofs, solist in het Rotterdams Filharmonisch Orkest.


In 2007 bracht ze samen met Karel Schoofs een cd uit voor harp en hobo met werken uit het Franse Impressionisme. In 2008 verscheen dan haar eerste solo CD bij Egan Records met werken van o.m. Bach, D’Haene, Fauré, Renié, ..


Anneleen bracht de wereldcreatie van 'Suite Imaginée' van Benoit Wery, een werk voor solo harp, op het harpfestival van Lyon in 2006. Ze creëerde in februari 2007 samen met het Brussels Chamber Orchestra 'Visions', voor harp en strijkers, van Wouter Lenaerts in het Koninklijk Conservatorium van Brussel


Zij is lid van het Wereld Harp Congres en vertegenwoordigt België hierin als jeugdambassadeur.

  

 

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video