Roeland Henkens maakte in 2009 zijn solo debuut met een tournee naar Tsjechië met het Universitair Symfonisch Orkest van Leuven, en drukte daarmee meteen zijn persoonlijke stempel op een nieuwe generatie jong muzikaal talent. Bovendien verzorgde Roeland diverse soloconcerten in Nederland, België, Duitsland en Griekenland met als hoogtepunt een recital in het Akropolismuseum van Athene.

Roelands muzikale veelzijdigheid komt zowel op moderne als op baroktrompet tot uiting en heeft hem een noemenswaardige reputatie gegeven wat blijkt uit regelmatig freelancen in Luxemburg, Duitsland, en bij de meest vooraanstaande orkesten van België.

Als jonge pedagoog en lid van het prijswinnende ensemble Eburon Quintet, heeft Roeland solisten en kamermuziekgroepen gecoached in het conservatorium van St. Petersburg(Ru), op het 'World Music Contest' te Kerkrade(NL), en op de grootste kamermuziekfestivals in Frankrijk.

Na het behalen van zijn Bachelor of Music aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel met grootste onderscheiding specialiseert Roeland zich momenteel nog aan de Frankfurt University of Music and Performing Arts in de klas van professor Klaus Schuhwerk.

Recent werd hij van het beroemde Nationale Opera en Ballet van Oslo. Hij werd er 1ste solist en aanvoerder.