jiska

Foto: Wouter Maeckelberghe


Jiska Lambrecht (°1997) is een Vlaamsse violiste. Na studies bij Olga Zolotareva volgde ze vanaf 2013 les bij Jolente De Maeyer en bij Natasha Boyarsky (Londen), ondersteund door een topcultuurstatuut. Na haar bacheloropleiding aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen behaalde ze haar master viool solo aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen bij Barnabás Kelemen met grootste onderscheiding. Momenteel vervolmaakt ze zich in Zürich bij Ilya Gringolts (Zürcher Hochschule der Künste). Ze studeert er ook barokviool bij Monika Baer.

Jiska volgde masterclasses en lessen bij Lutsia Ibragimova, Svetlana Makarova, Kristóf Baráti, Erik Schumann, Eszter Perényi, Gordan Nikolic, Mikhail Ovrutsky, Johannes Moser, Jonathan Aner, Walter S Reiter e.a. en is laureate van diverse wedstrijden. Ze werkte samen met hedendaagse componisten zoals Jörg Widmann, Michael Jarrell, Yinam Leef en Mathias Coppens.

Ze is actief in verschillende kamermuziekformaties en nam recent het Korngold sextet op o.l.v. Anna Gebert. Jiska vormt een muzikaal duo met de Italiaanse pianist Marco Sanna en richtte samen met de Nederlandse celliste Iedje van Wees het ‘Duo Misia’ op. In januari 2021 speelde Jiska samen met het Gringolts Quartet op het Mizmorim Festival in Basel.

Jiska werd geselecteerd voor het International Bartók Seminar, Aurora Old Ox Music Festival, Hirschmann Meisterkurs Europe 2021 en het Festival Academy Budapest, waar ze concerteerde met o.m. José Gallardo, Natalia Lomeiko, Maxim Rysanov, Razvan Popovici en de legendarische Shlomo Mintz. In 2021 speelde ze aan de zijde van István Várdai, Máté Szücs en Júlia Pusker op het Kaposfest Festival en was ze ook te gast op het Braunwald Festival. Sinds 2014 wordt ze jaarlijks uitgenodigd op het International Chamber Music Festival Arte Amanti.

In 2021 was ze concertmeester o.l.v. de Britse dirigent Howard Griffiths. Sinds 2019 is ze lid van BRYGGEN – Bruges Strings, een hedendaags strijkorkest gespecialiseerd in muziek uit Noord-Europa, Rusland en de Baltische Staten. Jiska werd ook geselecteerd voor deOrkestacademie o.l.v. Edo de Waart en voor het Europese ESTA Chamber Orchestra.


Ze concerteerde in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Hongarije, Malta en Rusland. Hoogtepunten tot nu toe waren optredens in Bozar, deSingel, Concertgebouw Brugge, Grand Hall en Solti Hall (Franz Liszt Academy Boedapest), Tonhalle (Zürich), Yehudi Menuhin Forum (Bern), Dom (Keulen) en het Europees Parlement (Straatsburg).

Jiska is dankbaar voor de steun van Stichting Robus (B), SWUK Vlaanderen vzw (B), Stiftung Lyra (CH), C. und A. Kupper-Stiftung (CH) en Geert und Lore Blanken-Schlemper-Stiftung (CH).

In 2022-2023 is Jiska ‘artiest in residentie’ van SWUK Vlaanderen vzw.Ze werd SWUK-laureaat in 2024.

RoelandErik-TSeverens-29_1024x684.jpg

Roeland Henkens:
als 1ste solotrompettist van Den Norske Opera & Ballet, heeft Roeland Henkens een prominente reputatie als zowel orkestmusicus, kamermusicus als solist. Hij is medeoprichter van het Belgische EBURON QUINTET, een koperkwintet waarmee hij de eerste prijs op het ‘8ième Concours International de Musique de Chambre de Lyon’ behaalde.  Roeland was al te horen in de grootste Europese concertzalen en speelde op historische sites zoals het Akropolismuseum in Athene. Naast verschillende groepsprijzen won Roeland ook individuele wedstrijden zowel op nationaal als internationaal niveau. In september 2016 won hij de trompet categorie in de Aeolus International Competition for Wind Instruments in Duitsland. In 2012 werd hij ook gehuldigd als winnaar van de cultuurprijs van de stad Beringen. 
Hij werd artiest in residentie van de vzw SWUK in 2017.

 Als dirigent is Roeland de huidige assistent-dirigent van het Stavanger Symphony Orchestra. In 2019 was hij assistent-dirigent in de Noorse Opera waar hij het orkest, koor en solisten dirigeerde in producties als Anne Petersdotter, Hänsel und Gretel en Tchaikovsky’s Onegin. In 2020 won hij een plaats als actieve deelnemer in het Noorse Dirigentforum.

In 2015 studeerde Roeland summa cum laude af aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Frankfurt am Main in de klas van Klaus Schuhwerk. Momenteel rondt hij het Masterdiploma directie af in het conservatorium van Oslo bij Ole Kristian Ruud en Sigmund Thorp.

TS-WouterV-12_new1_513x768.jpg

Wouter Valvekens is een Belgisch concertpianist. Hij werd uitgenodigd om op te treden in België, Italië, Nederland, Duitsland, Portugal, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, in solorecitals en als solist met het Euregio Jeugdorkest, het St. John’s Chamber Orchestra en het Mechels Kamerorkest. In 2020 maakte hij zijn recitaldebuut in deSingel Antwerpen, en in de Henri Le Boeufzaal van BOZAR Brussel.


Naast zijn solocarrière is Wouter Valvekens zeer actief in de kamermuziek. Enkele jaren geleden richtte hij met violiste Alice Van Leuven en cellist Paul Heyman het trio Aries op. Het trio won in 2020 de Supernova Kamermuziekwedstrijd, en neemt in juli 2021 zijn debuut-CD op. Hij debuteerde met het ensemble in de Henri Le Boeufzaal van BOZAR Brussel, dat door critici lovend onthaald werd. Wouter Valvekens is ook stichtend lid van het Werther Piano Quartet, dat ondersteund wordt door het Mozart Gesellschaft Dortmund. Het debuut van het ensemble in het Konzerthaus Dortmund in 2018 werd op lovende kritiek onthaald.

 
Wouter Valvekens nam deel aan meerdere internationale wedstrijden. In 2016 won hij de 1e prijs en de publieksprijs op de internationale VriendenCultuurPrijs-pianowedstrijd in Tilburg, en de 3e prijs op de César Franck International Piano Competition. In 2019 won hij de 1e prijs op de Paços Premium International Competition in Portugal.   


Wouter Valvekens kreeg zijn eerste pianolessen op zesjarige leeftijd aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen, waar hij studeerde bij Rita Degraeuwe. Hij behaalde met grote onderscheiding zijn diploma van bachelor in de muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, bij Polina Leschenko. Van 2018 tot 2020 studeerde hij bij Ian Fountain, waar hij in september 2020 zijn masterdiploma haalde. In 2020 startte Wouter Valvekens zijn studies op historische instrumenten bij Piet Kuijken in het Koninklijk Conservatorium van Brussel. 
 

Wouter Valvekens volgde masterclasses bij onder andere András Schiff, Imogen Cooper, Elisabeth Leonskaja, Richard Goode, Klaus Hellwig en Eldar Nebolsin. Hij wordt ondersteund door de Winifred Christie Trust Award en door Inspiratum vzw. De Londense Hattori Foundation verleende hem een Senior Award. Wouter Valvekens geniet eveneens van het mecenaat van de SWUK voor het volgen van masterclasses en voor het faciliteren van de door hem gegeven concerten. 


TSeverens-Mathilde-27_513x768.jpgMathilde Wauters (29/12/1995) is geboren in Brugge in een muzikantenfamilie. Haar eerste stapjes in de harpwereld zette ze op 5-jarige leeftijd met haar zus Emma. Na deze introductie tot de harp volgde ze les aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge bij Eline Groslot. Op 15-jarige leeftijd werd ze toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Sophie Hallynck als jong talent. Ze behaalde er haar Masterdiploma met grootste onderscheiding in 2017. Vervolgens perfectioneerde Mathilde zich aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris in de klas van Isabelle Moretti, waar ze haar Masterdiploma behaalde met felicitaties van de jury. Mathilde vervolledigt haar opleiding bij de Orkestacademie van de Münchner Philharmoniker, waar ze musiceert onder leiding van Valery Gergiev en begeleiding van solo-harpiste Teresa Zimmermann. 

Mathilde was laureate van verschillende nationale en internationale wedstrijden, waaronder het internationale concours Félix Godefroid en de nationale wedstrijden Harpegio en Belfius Classics. Ze mocht eveneens een medaille ontvangen van de Unie van Belgische Componisten. 
In november 2013 behaalde Mathilde een 1ste prijs met unanimiteit van de jury in het Concours International Martine Géliot te Parijs/Fontainebleau.  
Op het prestigieuze 11e USA International Harp Competition in Bloomington behaalde zij in 2019, naast de Bronzen Medaille, ook de speciale prijs voor de beste uitvoering van het Concierto de Aranjuez in de finale. 
Mathilde wordt gesteund door de vzw SWUK, waar ze laureate is in 2022.  

Vanaf het seizoen 2022-2023 is Mathilde solo-harpiste bij het Residentieorkest te Den Haag. 
Orkestervaring deed ze reeds op in De Munt en het Schleswig-Holstein Festival Orchestra. Ook musiceert ze geregeld samen met het HERMESensemble voor hedendaagse muziek en I Justiniani. Mathilde is vaste gast bij het Arte Amanti festival en speelde recitals voor Camac, Middagconcerten Antwerpen (Young Masters) en de Kathedraalconcerten Brugge. 

In kamermuziekverband concerteert ze geregeld met haar zus Emma, met wie ze een harpduo vormt. Samen exploreren ze het duetrepertoire van John Thomas tot Karlheinz Stockhausen, en ze brachten deze programma’s onder andere in Bozar in Brussel en in het Concertgebouw Brugge.