MG 3166kopie

Wolfram Van Mechelen - Viool

Ludovic Bataillie - Viool

Rhea Vanhellemont - Altviool

Pieter-Jan De Smet - Cello

Het Desguin Kwartet is een jong ambitieus kwartet uit België dat bekend staat om z’n veelzijdigheid en vaak interdisciplinair te werk gaat. Het ontstond aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen waar ze coaching kregen van leden van het Ensor, Malibran en het Spiegel Kwartet en hun kamermuziek met felicitaties van de jury beëindigden. Ze werden kort daarop geselecteerd voor de ‘Internationale Sommerakademie Wien’ en studeren momenteel aan het Orpheus Instituut voor Kamermuziek in Gent en aan de prestigieuze Pro Quartet Academy in Parijs, waar ze onder andere les volgen bij leden van het Alban Berg en Danel Kwartet. Masterclasses kregen ze van Erik Schumann (Schumann Kwartet), Razvan Popovici (Raro Ensemble), Lukas Polak (Skampa Kwartet) en het Zemlinsky Kwartet, waarmee ze binnenkort, naar aanleiding van de Koningin Elisabeth Wedstrijd, samen het podium betreden. 

 

In 2018 maakten ze hun debuut op radiozender ‘Klara’ met het 2de strijkkwartet van Paul Hindemith naar aanleiding van hun ‘In Flanders Fields’ tournee. Een project dat in première ging in De Muntschouwburg in Brussel en waarbij ze samenwerkten met bariton en KEW laureaat, Werner Van Mechelen, acteurs Stefaan Degand, Ariane Van Vliet en Vic De Wachter, en pianist Florestan Bataillie. Voor deze gelegenheid schreef componist Luc Van Hove een nieuwe compositie. 

 

In 2019 werden ze ‘Artiest in Residentie’ van vzw SWUK en werden ze reeds uitgenodigd op het ‘Festival international de quatuors à cordes du Luberon’ en op de ‘Europese Nacht van de musea’ in Château de Compiègne. Ze gaan tevens een samenwerking aan met Vlaams componist Jan Van Damme en theaterhuis ‘de Kopergietery’. 

 

‘Desguin’ verwijst naar de ‘Desguinlei’ te Antwerpen, waar het conservatorium zich bevindt en waar de leden van het kwartet elkaar ontmoet hebben. Victor Desguin was overigens een arts die actief was tijdens de Eerste Wereldoorlog en humanitaire hulp verleende aan oorlogsslachtoffers: een verwijzing naar hun debuuttournee ‘In Flanders Fields’.