Stephanie-ProotDe opbouw van het muzikale verhaal dat ze verteld is helder en doordacht, de verschillende stemmen krijgen ieder hun kleur, de afwerking van iedere zin altijd secuur...

Uit Weekend-Knack

Sonate in Eb Major opus 27 no.1 Ludwig Van Beethoven

 

 

 

 

Ondanks haar jonge leeftijd zijn de muzikale verwezenlijkingen van de 23-jarige pianiste Stephanie Proot reeds opmerkelijk. Ze concerteert zowel in binnen- als buitenland op prestigieuze podia en oogstte al talloze prijzen in nationale en internationale competities. Geloofd om haar kleurrijke spel, voorspelt de ‘London Independent’ Stephanie een grote artistieke toekomst.

Stephanie begon haar pianostudies op zesjarige leeftijd aan de MAGO te Gent bij Rolande Spanoghe. Ze studeerde ondertussen af aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen bij Levente Kende. Aan de Ecole Normale Alfred Cortot (Parijs, Frankrijk) bij Ramzi Yassa studeerde ze af met unanimiteit van stemmen én felicitaties van de jury. Het jaar erop behaalde ze er ook het ‘Diplôme supérieur de concertiste’. Momenteel volgt ze er de ‘Cycle de perfectionement’ en vervolmaakt ze zich tevens aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo bij Abdel Rahman El Bacha. Ze volgde masterclasses bij gerenommeerde docenten als André de Groote, Jan Wijn, Kum Sing Lee, Jerome Rose, Vladimir Krainev, Cécile Ousset, Irene Rousseau, Richard Goode, Leon Fleischer en Dmitri Bashkirov. Stephanie voedt haar diepgaande en brede muzikale interesse door het studeren van musicologie aan de KULeuven.

Op negenjarige leeftijd begon Stephanie succesvol deel te nemen aan nationale wedstrijden. Zo won ze eerste prijzen op Jong-Tenuto, Charlier, International Kaufmann, Cantabile, André Modeste Grétry en Dexia. In 2004 werd ze geselecteerd voor de YoTaM-beurs (Young Talented Musicians), een beurs uitgereikt door de Vlaamse regering voor uitzonderlijk talent.

In 2005 won ze de 1ste prijs op de ‘International EPTA Competition’ (Namen) en nam ze ook in het buitenland aan wedstrijden deel. Daar kaapte ze de 2de prijs weg op de ‘Nuéva Acropolis Competition’ (Madrid, Spanje). Ze speelde de halve finale van de ‘International Piano Competition in memory of Vladimir Horowitz' Kiev (Oekraïne).

In 2008 werd ze beloond met de Yamaha-beurs van de Benelux. Ze behaalde de 2e prijs op de ‘International Pianocompetition Of The City Of Porto’ (Portugal) en de 3de prijs op de ‘Pianocompetition For Young Musicians’ (Enschede, Nederland) Ze bekleedde ook een halve finaleplaats in de ‘3rd Svetislav Stancic International Piano Competition’ (Zagreb, Kroatië) en in de ‘Rhodes International Piano Competition’ (Rhodos, Griekenland).

In 2009 won ze de 1ste prijs op de Stephan de Jonge Pianowedstrijd in Aalst, de 1ste prijs op de ‘Rencontre international de piano’ in Le Mée-sur-Seine (France); en de 6de prijs op de ‘5th Shanghai International Piano Competition’ (China). Naast het bereiken van de halve finale werd haar op de ‘International London Piano Competition’ (Londen, Engeland) de ‘educational award’ uitgereikt, een prijs voor uitzonderlijke prestatie van deelnemers onder 22 jaar.

In februari 2011 won ze de 3e prijs op de ‘4e Svetislav Stancic International Piano Competition’ in Zagreb (Kroatië).

In België trad Stephanie op in gereputeerde zalen als deSingel, de Handelsbeurs, de Munt, de Bijloke, Flagey en Bozar. Verder was ze meermaals te horen buiten de landsgrenzen, o.a. in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Zwitserland, Kroatië, Spanje, Portugal, Marokko, Canada en China. Ze is ook geregeld te gast op verschillende muziekfestivals. In de zomer van 2010 deed ze er alleen in Frankrijk al maar liefst zes aan.

Stephanie speelde o.a. samen met het orkest van Jeugd & Muziek Antwerpen, Orchestre Charlemagne, Orchest-Vereeniging Dordrecht, Brussels Philharmonic, Orchestre de Chambre de Wallonie, Nationaal Orkest van België, Conservatoriumorkest Antwerpen, Nuove Musiche, Porto international Orchestra en Zagreb Radio Orchestra. Ze werkte samen met dirigenten Bartholomeus-Henri Vande Velde, Ivo Venkov, Koen Kessels, Karel Deseure, Eric Lederhandler, Augustin Dumay, Joanna Carneiro, Alain Paris en Mladen Tarbuk in de werken van Chopin, Liszt, Mozart, Van Beethoven, Ravel en Rachmaninov.

Verder speelt Stephanie ook in kamermuzikaal verband samen met andere jonge talenten als fluitiste Anke Lauwers en celliste Veerle Simoens.

www.gentblogt.be/2012/03/27/gentse-cultuurmakers-stephanie-proot