Korneel Bernolet

"Onder de jonge barokmusici in ons land is Korneel Bernolet zeker een figuur om te volgen.
Ik ken hem als een uiterst vlot speler met een grote concentratie - een natuurtalent!"          Sigiswald Kuijken 

 La D'Héricourt   Pièces de Clavecin  Claude-Bénigne  Balbastre


 

 

 

 

Korneel Bernolet (°1989) profileert zich als klavecinist en dirigent.Op 19-jarige leeftijd debuteerde hij bij La Petite Bande (Sigiswald Kuijken), sindsdien concerteert hij ook regelmatig als solist of continuospeler bij internationale ensembles zoals Scherzi Musicali (Nicolas Achten), B'Rock (Frank Agsteribbe/Rodolfo Richter), Mannheimer Hofkapelle (Florian Heyerick) en cantoLX (Frank Agsteribbe), naast Le Quatuor Parisien en Ensemble Apotheosis, de gezelschappen die hij zelf oprichtte en leidt. Als gerespecteerd continuïst werkte hij mee aan radio-, CD- en TV-opnames van Accent, Ricercar, Alpha, Musique en Wallonie, Klara, Musiq3, France Musique, Mezzo, Cobra... en was hij tot dusver te gast in België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Luxemburg, Italië en Spanje.Na pianostudies bij Paul Clement, genoot Korneel zijn klavecimbelopleiding met een constante grootste onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Ewald Demeyere op het beroemde Dülcken-klavecimbel uit 1747 (Museum Vleeshuis) en schoolde zich simultaan bij aan het Conservatorium van Amsterdam (NL), de Piccola Accademia di Montisi (I) en de Académie Baroque de Lanvellec (F) bij eminente pedagogen en vertolkers, waaronder Gustav Leonhardt, Menno Van Delft, Jesper Bøje Christensen, Frédérick Haas en Erwan Le Prado (stijlimprovisatie). Met name de raadgevingen van Christophe Rousset oefenen een grote invloed uit op zijn musiceren.Als dirigent werd Korneel gevormd door Geert Hendrix en Luc Anthonis.

Op 18-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot het hoogste niveau van de internationale Kurt Thomas Cursus te Utrecht, waar hij, na masterclasses bij Daan Admiraal (NL) en Georg Grün (D), geselecteerd werd om koor en orkest te dirigeren tijdens het slotconcert. Korneel dirigeerde in 2008 het Nederlands Blazers Ensemble in eigen orkestwerk, leidde Händel-dansproducties aan het conservatorium van Antwerpen (2009 en 2011), assisteerde Frank Agsteribbe met B’Rock op het Gergiev Festival (NL) en het Klarafestival anno 2010 in de dansproductie ‘Vor deinem Thron’ van Claire Croizé, was in datzelfde jaar ook assistent-dirigent van Ewald Demeyere bij de opera ‘De Signoôr in China’ (c.1760) van J.T. Baustetter aan het conservatorium van Antwerpen en dirigeerde in 2011 The Ghent Baroque Players op de acht uitvoeringen van de continentale creatie van ‘The Death of Dido’ (1716) van J.C. Pepusch tijdens de Gentse Feesten.Korneel werkte met kamerkoor Helicon Lier en is sinds januari 2011 dirigent van het vermaarde Brugse koor Vagantes Morborum, waarmee hij eind 2012 de ‘Böhmische Hirtenmesse’ van J.J. Ryba zal uitvoeren.

Als klavecinist begeleidde hij masterclasses barokzang van Ayala Sicron (ISR), Nicolas Achten en Guy De Mey. Regelmatig wordt op hem een beroep gedaan door vooraanstaande vocale solisten als coach in het barokke en vroeg-klassieke repertoire.Korneel behaalde het diploma Master of Music met de grootste onderscheiding, evenals finaliteiten in onder meer harmonie, contrapunt en fuga. Aansluitend op zijn afstuderen doceert hij de cursussen ‘praktische harmonie’ en ‘improvisatie’ aan de Artesis Hogeschool Antwerpen (departement Koninklijk Conservatorium). Daarnaast is hij als leerkracht klavecimbel en barokbegeleider verbonden aan de academies van Aalst en Veurne. Aan de conservatoriumbibliotheek van Antwerpen is hij onderzoeksmedewerker.

Als leerling van Wim Henderickx werd hij als componist meermaals internationaal bekroond en was zijn werk te horen op concertpodia gaande van de Benelux tot Japan, de VSA en Peru. In maart 2008 ontving Korneel een eerste prijs tijdens de ‘Dexia Classics’ wedstrijd. In november 2010 werd hem in Antwerpen de eerste ‘ARTos Muziekprijs’ toegekend voor bijzondere artistieke verdiensten. In het voorjaar van 2013 zal, met de steun van vzw SWUK Vlaanderen, waar Korneel tijdens het concertseizoen 2012-2013 ‘artiest in residentie’ is, een eerste solo-CD uitkomen op het label Aliud, met werk van Jacques Du Phly.Korneel’s muzikaliteit wordt gekenmerkt door het samengaan van een verfijnde en expressieve techniek met een rationele en eerlijke muzikale benadering. Als geschoolde muziektheoreticus draagt hij, ongeacht het repertoire, een consequente toepassing van de historische uitvoeringspraktijken hoog in het vaandel.

www.korneel.bernolet.com
www.lequatuorparisien.be


Opname van La Lugeac van J.C. BALBASTRE in de Academiezaal te St. Truiden op 21.11.2012 voor de CD door de vzw SWUK gesponsord:

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video